Baglyaskő is vár

Tudom: kétértelmű a cím, ezért magyarázatra szorul. Ha a vár szót főnévnek tekintjük akkor a pontosság kedvéért mellé kell tenni a múltra vonatkozó szócskát is.  Azaz vár volt egyszer – mintegy hét évszázaddal ezelőtt – Baglyaskő is, amire a köznyelvben fennmaradt elnevezés, a Kővár is utalt. Nem is kell nagyon régi tarjáninak lenni ahhoz, hogy valaki emlékezzen a garzonház földszintjén évekig működött étteremre és presszóra, amely a városközponthoz viszonylag közeli várromról kapta a nevét. Gyermekkoromban egyik kedvelt kirándulóhelyünk volt, természetesen csak a salgói menedékház és Kercseg-lapos után. Akkoriban el sem tudtam volna képzelni, hogy egyszer majd komoly beruházás keretében „civilizálódik” a Baglyaskő, maradva most már ennél a névnél.

Visszatérve a cím kétértelműségére, a „vár”-at igeként is kezelhetjük. Akár a jelenben is, és akkor nem nyújt mást, nagyobb élményt mint nekünk annak idején, negyven-ötven évvel ezelőtt. Ha viszont a jövőre vonatkoztatjuk, akkor ímmár szükségszerűen belekalkulálhatjuk azt a tervet – mai szóhasználattal élve projektet – is, amelynek kivitelezése a napokban megkezdődött. Megpezsdült a: élet a Baglyaskő környékén, munkagépek vonultak oda, hogy őszre felépülhessen az a természetvédelmi oktató- és bemutatóhely amelynek jelentőségéről, várható szerepéről éppen a minap tanácskoztak a Novohrad- Nógrád Geopark infrastrukturális fejlesztésében érintett szakemberek – élükön a Bükki Nemzeti Park nógrádi képviselőivel – és a jobbára lokálpatrióta érdeklődők a Nógrádi Történeti Múzeumban. A prezentációk során kiderült, hogy a főként természetes alapanyagokat felhasználó, a domborzati viszonyokkal harmonizáló, részben zárt, részben nyitott építmény lehetőséget teremt majd geológiai, régészeti bemutatókra éppúgy, mint a növény- és állatvilág némely jellegzetességét reprezentáló kiállításokra, különböző szakköri foglalkozásokra is. Szóba jöhet a történeti Nógrád neves természettudósai panteonjának kialakítása is. A tervezők a kulturális célú közpark kialakításával azokra is gondoltak, akik több időt is szeretnének sportolással, kikapcsolódással eltölteni ebben a megújuló, egyébként is szép környezetben.

Mi városszerető helybeliek szívből örülünk annak, hogy ez az építkezés gazdagítja a bányamúzeumot, a kálváriát, a református templomot is magában foglaló nyugati városrész értékeit és egyszersmind újabb idegenforgalmi, remélhetően turistacsalogató látványosságot is jelent majd. Ennélfogva lehet, hogy a közelmúltban befejeződött várfesztivál szlogenjét – „Három vár Terád vár!” – is módosítani kell a „Négy vár Terád vár!”-ra. S az is fontos szempont, hogy e fejlesztés maradandó nyomot hagy a jövőnek a „700 éves Baglyaskő vára” emlékévről is.

Csongrády Béla
/Nógrád Megyi Hírlap 2010./

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük