A Novohrad-Nógrád Geopark infrastruktúrájának fejlesztése

A Nógrádi Történeti Múzeum rendezésében szakmai konferenciát került megrendezésre a Novohrad-Nógrád Geopark infrastruktúrájának fejlesztésről: a salgótarjáni Baglyaskői Látogatóközpont és Tanösvény kiépítéséről, a helyszín történelmi múltjáról, földtani,  természeti adottságairól .

Judik Béla a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője ismertette a Baglyaskő melletti terület hasznosítására kiírt sikeres pályázat részleteit, a geológiai természeti értékek megőrzéséhez, bemutatásához kapcsolódó fejlesztéseket.

Guba Szilvia a   Kubinyi Ferenc Múzeum régésze beszélt  Baglyaskővár kultúrtörténeti jelentőségéről, az építkezést megelőző feltárási munkákról, ami sajnos a “vár” területére nem terjed ki.

Prakfalvi Péter a  Miskolci Bányakapitányság geológusa /a nógrádi bazalt legjobb ismerője – nevéhez fűződik több földtani érdekesség felfedezése a megyében: az ország legnagyobb andezit barlangja,  fatörzs barlangok Nógrádszakálnál/ a kettéhasadt sziklák keletkezéséről tartott előadást.

Guzsay Károly építész, tervező  az oktató és bemutatóhely építészeti megvalósítási terveit mutatta be.

Novemberre  kell megépülnie  a oktató és bemutatóhelynek.

Régészeti eredménye még nincs a kutatásnak, csak troszkát találttak.

Mesterséges földtani rétegződés

Ez ma még nem régészeti lelet, talán 300 év múlva az lesz :)

Ott fog állni a saroképület.

Salakhegy mögött a város.

A ketté hasadt szikla

Ezek természetes barlangok, semmi sem emlékeztet arra, hogy itt -ha rövid ideig is- vár állt.

A tájképet csúfitja a Baglyaskő alatti kolónia telep.

You may also like...

1 Response

  1. márti szerint:

    Örömmel olvastam cikküket, és örülök hogy a Kővárnál változás lesz.Már nagyon régóta kellet volna,mert ezt a szép területet érdemtelenül hanyagolták el.Itt nőttem fel,sokat játszottam a Kővár oldalában,most felmenni sincs kedvünk.Nagyon félek,hogy a beruházás után sem lesz változás amíg a kolónia itt lesz.Aki felmegy a Kővár tetejére egyik oldalról a lepusztulást, illetve a szemétdombot láthatja,másik oldalról a szépen rendben tartott családi házakat.Külön köszönet a Baglyas Baráti Körnek mivel évek óta ápolja a baglyaskői vár környékét.Munkájukhoz a továbbiakban is sok sikert kívánok.Márti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük