Salgótarjánért kitüntető emlékérem

Salgótarján Önkormányzata kitüntető címeket, kitüntető emlékérmeket és díjakat adott át 2012. január 27-én, a Magyar Kultúra Napja és Salgótarján várossá nyilvánításának 90. évfordulója tiszteletére rendezett városi ünnepségen.
A kitüntetettek személyére javaslatok és vélemények érkeztek a polgármestertől, a jegyzőtől, az önkormányzat bizottságaitól, a települési képviselőktől, a frakcióvezetőktől, az önkormányzati többségi tulajdonú gazdálkodó szervezetek vezetőitől, a költségvetési szervek vezetőitől, a közoktatási intézmények vezetőitől, a civil szervezetektől és a „Salgótarján 90 éve város” emlékbizottság tagjaitól.

Ezek alapján a Közgyűlés

SALGÓTARJÁNÉRT

kitüntető emlékérmet

adományozott
a Baglyasalja Barátainak Köre egyesület
részére.

Az 1996-ban alapított Baglyasalja Barátainak Köre egyesület Salgótarján Baglyasalja városrészének egyik legaktívabb és legeredményesebb civil szervezete. Legfontosabb feladatuknak tekintik a városrész közösségi és kulturális múltjának feltárását, továbbadását, az értékek megőrzését, gyarapítását. Tevékenységeik során évek óta bizonyítják, hogy nyitottsággal, partnerséggel, eredményes munkát lehet végezni.
Kiadványokkal, CD-kel, DVD-kel, helyi újság megjelentetésével, rendezvények, konferenciák, fórumok szervezésével teljesítik vállalásaikat. A Baglyasi Füzetekben feldolgozták és közzétették településünk történetét, a Baglyasi Mesélő elnevezésű sorozatban rövid, népszerű formában villantják fel a múlt egyes kiemelkedő eseményét, személyiségét. A Balassi Bálint Megyei Könyvtárral együttműködve kiadták Bóna Kovács Károly életét és művészi hagyatékát bemutató kötetet. Negyedévenként megjelentetik a Baglyasi Hírmondó c. helyi újságot, amely jelenleg a XI. évfolyamnál tart.
Legjelentősebb rendezvényük a Baglyasi Napok elnevezésű programsorozat, melyet immár XIV alkalommal rendeztek meg. Kiállítások, előadások, hangversenyek, művészeti bemutatók, közérdekű tájékoztatók, stb. várják az érdeklődőket, vendégeket.
Rendszeresen segítik az óvoda, a diákotthon, az iskola pedagógiai munkáját.
Kiemelt feladatuk a településrész szülöttjének, Bóna Kovács Károly festőművész hagyatékának ápolása. Saját honlapjukon teszik közkinccsé tapasztalataikat, eredményeiket.
2001 óta a kiemelkedő munkát végző tagjaik, támogatóik munkáját saját maguk által alapított díjjal ismerik el – „Baglyasaljáért”-díj.
Helytörténeti kutatásaik kapcsán szoros munkakapcsolatot alakítottak ki a város oktatási, közművelődési és közgyűjteményi intézményeivel, a Civil Házzal, több szakmai- és civil szervezettel, az írott és az elektronikus sajtóval, szakemberekkel, településünkről elszármazott neves személyiségekkel, támogatóinkkal.
Baglyasalja Barátainak Köre tevékenységeivel hiánypótló szerepet tölt be Salgótarján kulturális életében. Különösen kiemelkedő az a szervező, mozgósító munka, amelyet a település 700 éves létrejöttéhez kapcsolódó „Emlékév” előkészítésében, programjainak lebonyolításában végeztek.

 

A Közgyűlés által díjazottak:

Salgótarján Díszpolgára – Al Ghaoui Hesna

Pro Urbe emlékérem – Luda László

Pro Arte művészeti díj – Molek Csaba

Kultúráért díj – Patakiné Kerner Edit

Egészségügyért díj – Dr. Saada Eyad

Salgótarján sportjáért díj – Papp Zoltán

Salgótarján Közszolgálatáért díj – Filkorné Hollandi Erzsébet

Salgótarján Gyermekeiért és Ifjúságáért díj – Barna Péter

Szociálpolitikáért díj – Nógrád Megyei Ifjúsági Vöröskereszt

Salgótarján Közoktatásáért díj – Andóné Angyal Mária

Salgótarján Közbiztonságáért díj – Garami István tűzoltó ezredes

Nemzetiségért és kisebbségért díj – Nyitnikék Tagóvoda dolgozói közössége

Kultúra-mecénása díj – FA-HÉJ Faipari és Kereskedelmi Kft.

 

GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!

További képek a díjátadóról és a városi ünnepség műsorából:

[nggallery id=122]

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük