Pünkösdi hangverseny

Ismét elérkezett „Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje…”, s az ünnepet újra zenével köszöntöttük, immár huszonegyedik alkalommal Baglyasalján. Zenével, „… amely lehetőséget teremt a lelki elmélyülésre és megújulásra.” A utóbbi idézetet Dániel Zoltán alpolgármester úr köszöntőjéből emeltük ki, amelyet távollétében Három Réka, Baráti Körünk fiatal aktivistája olvasott föl. Pünkösd vasárnapján újra megtelt a baglyasaljai Római Katolikus Templom ünneplőkkel, hogy meghallgassák a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanárnőjét, Csetneki Hannát és növendékeit, Mravik Dorkát és Mravik Bencét, valamint Póczos Mátyást és a Salgó Zenekart, Farkas Idát, Gyebnár Mártont, Hrúz Mártont, Orosz Mártont, Póczos Mátyást, Póczos Sándort a salgótarjáni Váczy Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékeit.
A hangverseny széles partneri segítséggel jött létre. A közreműködő két művészeti iskola mellett az összefogás résztvevője volt a Főplébánia, a Tájak, Korok, Múzeumok Klub Egyesület, a SÁIK Kollégium, a Baglyaskő Idősek Otthona és több magánszemély, PR-segítőként a Nógrád Megyei Hírlap, a Salgótarjáni Városi Televízió.
A rendezvény szellemi és anyagi fő támogatója Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata volt.

Fotó: P.Tóth László, dr.Oszwald Zsuzsanna, Háromné Hídvégi Andrea

170604_29

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”249″ exclusions=”12187,12210″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”1″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Dániel Zoltán alpolgármester köszöntője:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Közönség!

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket a hagyománnyá nemesedett baglyasi pünkösdi hangversenyen. Sajnálom, hogy egyéb elfoglaltságaim miatt nem lehet Önökkel.
Pünkösd az egyik legrégibbi ünnepünk. A keresztény világ ekkor emlékezik meg a Szentlélek kiáradásáról, az egyház születésnapjáról. Neves költőnk, Balassi Bálint így ír az ünnepről: „Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje, / Mindent egészséggel látogató ege, / Hosszú úton járókot könnyebbítő szele!”
Itt, Baglyasalján – amelyhez nagyszülői ágon erős a kötődésem  a pünkösdi hangversenyeknek több évtizedes hagyománya van. Az akkor alig egy éve működő Baglyasalja Barátainak Köre 1997-ben rendezett az ünnep alkalmából először hangversenyt. 20 évvel ezelőtt még a Diákotthon nagytermében gyűlt össze a salgótarjáni közönség, hogy zenével tisztelegjen az ünnep előtt. A zenével, amely lelki életünk gazdagításában is nagy segítséget nyújthat. A jelenlegi helyszín, a baglyasi templom még inkább segíti azt, hogy Pünkösdkor olyan ajándékkal gazdagodhasson a zenei élmény által a közönség, amely lehetőséget teremt a lelki elmélyülésre és megújulásra.
Ezért is fontos a szervező Baglyasalja Barátainak Körének hagyományteremtő törekvése. A városrész legaktívabb és legeredményesebb civil szervezete eddig is sokat tett Baglyasalja közösségi és kulturális életének gazdagabbá tételéért. Értékőrző és – közvetítő munkájukban sok esetben együttműködnek a Salgótarjáni Tájak, Korok, Múzeumok Klub Egyesülettel. A mai rendezvény is – ahogy már négy éve mindig  összefogásuk eredményeként jött létre. A rendezők ezen alkalommal a Pünkösdhöz jól illeszkedő zenei csemegével készültek: a népzene kerül főszerepbe a mai hangversenyen.
A magyar kultúrkörben nagyon sok népszokás is köthető a pünkösdhöz. A májusfák ünnepélyes lebontása, a pünkösdi királyválasztás, vagy a pünkösdi királynéjárás szokásai tájegységenként változhatnak, de mindegyik az újjászületésről szól. S ne feledkezzünk meg a pünkösdi ünnepkör talán a legismertebb eseményéről, a jelenleg is zajló a csíksomlyói búcsúról sem. Legyünk büszkék hagyományainkra és örökítsük tovább népi értékeinket!
Önkormányzatunk nevében kívánom, hogy a Pünkösd hozzon szeretetet, örömöt és boldogságot családjuk körében és azt, hogy az itt megjelentek nyitott füllel és kitárulkozó lélekkel hallgassák a mai hangverseny előadóit!
Téglás-Hajós Éva Pünkösdi szonettjének soraival köszönöm megtisztelő figyelmüket: „Kellenének most is láng-szemű fények, / hogy Földünkön értse milliárd lélek /a tűz-áldotta Béke szavát!”

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük