„Pro Arte” díj

A Magyar Kultúra Napja és Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója alkalmából, január 27-én rendezett ünnepségen került sor Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése által alapított kitüntető cím és díjak, valamint a Kerekes László díj átadására. Az eseményen, a József Attila Művelődési és Konferencia Központban, Baglyasaljáról többen is részt vetek, és köszöntötték a „Pro Arte” díjjal kitüntetett Kovács Balázst. Egyesületünk, a Baglyasalja Barátainak Köre két évtizede tart fenn kapcsolatot Bóna Kovács Károly gyermekeivel, Balázzsal és Ildikóval (Biczóné Kovács Ildikó), és ápolja a valamikor Baglyasalján tanító és alkotó festő- és szobrászművész emlékét.

Fotó: Homoga József

 

„Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 120 éve született Bóna Kovács Károly festő- és szobrászművész hagyatékának részét képező képzőművészeti alkotások Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata részére történt ajándékozásáért, a salgótarjáni kulturális élet jelentős támogatásában mutatott példás tevékenysége elismeréseként „Pro Arte” díjban részesíti Kovács Balázst.”

„Bóna Kovács Károly festő- és szobrászművész fia, Kovács Balázs Salgótarjánban született. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát 1956-ban. Közel négy évtizeden át dolgozott a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál. Budapest városrendezése és tervezése területén végzett tevékenysége elismeréseként 1974-ben Ybl Miklós díjban részesült.
Kovács Balázs és testvére Biczó Gézáné (sz. Kovács Ildikó), Bóna Kovács Károly örökösei, példaértékűnek tartva Salgótarján a művész emlékének megőrzéséért és alkotásainak gondozásáért végzett tevékenységét, az édesapjuk hagyatékának részét képező képzőművészeti alkotásokat 2016-ban Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának ajándékozták. Az átadott hagyatékrész 251 db grafikából és festményből, valamint 10 db szoborból áll. A hagyaték gondozásában, digitalizálásában és az ajándékozási folyamat lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállalt Kovács Balázs. Példás tevékenységével jelentős mértékben támogatta a salgótarjáni kulturális életet, ezáltal értékes műtárgyakkal gyarapodott a város közgyűjteményeiben bemutatható alkotások száma is.
Az örökösök a hagyatékrész önkormányzat részére történő tulajdonba adását az ajándékozási folyamat első ütemének tekintik. A későbbiekben további műalkotásokat, valamint a művész személyéhez kötődő festő és szobrászati eszközökből, relikviákból és az alkotómunkával kapcsolatos dokumentumokból álló válogatást szeretnének ajándékozni az önkormányzatnak.”

 További olvasnivaló a városi újságban:

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük