Fanfara Rodna hangversenye a Baglyaskő Idősek Otthonában

Óradna, Erdély észak-keleti részén a Radnai-havasok déli lábánál, a Nagy-Szamos két partján fekszik. Neve az ősszláv ruda=érc főnévből származik. Története nagyon hasonlít Baglyasalja történetéhez. Radnát is pusztította tatár és török, volt vára, évszázadokon át az ott élők fő tevékenysége a bányászat volt. Ezüst- és aranykészletét szász telepesek kezdték el kitermelni. Volt idő, amikor az ott működő bánya volt Nagy-Magyarország legnagyobb ezüstbányája. Később más érceket – pirit, cink, ólom, stb. – és nagy mennyiségű követ (andezit, mészkő) is fejtettek. 2000-re a bányászok száma az egynegyedére csökkent. Mivel a környéknek csaknem fele erdő, megnőtt a fakitermelés jelentősége. 2011-es adatok szerint, a településen kb. 5800-an élnek, ebből mintegy 500 fő magyar. Sokat tesznek magyarságuk, a magyar kultúra, az anyanyelv fennmaradásáért. 2000-ben magyar katolikus óvoda nyílt, 2006-tól – elsősorban Strambu Erzsébet asszony kitartó küzdelmének köszönhetően – ismét működik a magyar nyelvű iskola.

Bő tizenöt éve járt először Óradnán a Magyarok Világszövetsége Salgótarjáni Csoportja és a Salgótarjáni Erdélyi Kör képviseletében dr. Kúti István, Bodnár József, Valiskó Ferenc. Ők alapozták meg a kapcsolatot az ott élő magyar közösséggel. Tartalommal, magyar oldalról egyre inkább, a Nógrád Megyei Bányász-Kohász Hagyományápoló Egyesület, a Bányász-Kohász Dalkör, az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes tölti meg. A kölcsönös látogatások részeként, az éveként érkezett óradnai vendégeket, immár negyedik alkalommal Baglyasalján is köszönthettük.
Ebben az évben, az 1860-ban alakult, és csaknem egy évtizede újra működő, Fanfara Rodna elnevezésű Óradnai Bányász Fúvószenekar – közöttük nagyszámú fiatal, ez a jövőjük záloga – látogatott el városunkba. Számos helyen – Bátonyterenyén, Salgótarjánban több helyszínen és időpontban, így Baglyasalján is – vállaltak közreműködést, emelve a bányásznapi programok színvonalát. Vasárnap, hazaindulásuk előtt, a Baglyaskő Idősek Otthona lakóinak adtak ajándékhangversenyt, közöttük egyik volt földijüknek, Feldmann Katalin nyugalmazott bányamérnöknek.

Ez a barátság, a kölcsönös látogatások hozzájárulnak óradnai partnereink magyarságmentő törekvéseihez.

Fotó: Kupcsulik József, Vaspál Dávid, ismeretlen alkotó képei az internetről

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük