Hulladékgazdálkodás XXI. századi színvonalon

Vöröskeresztesek, baráti köri tagok és az idősek klubja tagjainak népes csoportja látogatott el a VGÜ Salgótarjáni Térségi Hulladéklerakó Telepre. Vendéglátónk – Turcsányi Attila gépészmérnök, a hulladékártalmatlanítási részleg vezetője, aki környezetvédelmi és hidrotechnológusi végzettséggel is rendelkezik – munkavédelmi oktatást követően, részletes tájékoztatást adott, a 2001-től működő telep funkciójáról és tevékenységéről. A létesítmény a kialakított műszaki rendszerével és monitoring berendezéseivel biztonságos, a környezetet nem veszélyeztető hulladékkezelést tesz lehetővé.
Főbb paraméterei:
Szigetelt deponált (I. ütem) területe:5 ha
Hasznos kapacitás: 1.060 ezer m3
Hasznos élettartam: 25 év
Évente lerakásra kerülő hulladék: 47 700 m3
A beszállított hulladékról zárt rendszerű számítógépes nyilvántartást vezetnek. A lerakott, tömörített hulladékból keletkező biogázt elektromos árammá alakítják, és rákapcsolják az elektromos hálózatra. Lehetőséget biztosítanak a befogott állatok őrzésére, az elhullottak hamvasztására. Szorgalmazzák a szelektív gyűjtést, Salgótarjánban jelenleg már 42 gyűjtősziget üzemel. A műanyagot és a papírt válogatják, deponálják, feldolgozásra továbbküldik.
A tervezők, kivitelezők, beruházók és a működtetők elismerést, köszönetet érdemelnek az egészségünket, Földünket óvó létesítményért. Segítsük mi is ezt a törekvést azzal, hogy a háztartásunkban keletkező hulladékot ebbe a rendszerbe juttatjuk el!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük