Tisztelgés az ősök emléke előtt

A Civil Hét nyitóprogramját Baráti Körünk szervezte a Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban. A programra érkezőket Judik Béla, a Karancs – Medves Tájvédelmi Körzet vezetője üdvözölte, majd Eötvös Mihály alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket és kívánt sikert a rendezvénysorozathoz.

Vadasi Zsuzsanna a Nógrád Megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője az önkéntesség társadalmi hasznosságáról tartott érdekfeszítő előadást.

Bécsi Etelka kormány-főtanácsadó a Kormány és a civilek viszonyáról, a civil törvény előkészületeiről beszélt. Judik Béla környékünk természeti értékeiről és a látogatóközpont célkitűzéseiről, működésének eddigi tapasztalatairól tartott tájékoztatót.

Ezután a résztvevők elültették az Önkéntesek Fáját, egy cserszömörce csemetét. Szilasi András a BBK alelnöke múltidéző gondolataiban elmondta, hogy amikor az ősöket említjük nem elsősorban a viszálykodó, gyakran cserélődő birtokosokra, a Kacsicsokra, Guthi Országhokra, Losoncziakra, Forgáchokra, Rádayakra, vagy akár Balassi Bálintra gondolunk, hanem az Andó, Kis, Tóth, Balog, Agócs, Szabó, Molnár, Vincze, Kardos, Méhes, Godó, Kakuk, Szekeres név viselőire, akik többször is életre keltették, fejlesztették a települést. Majd virágokat helyezek el a Baglyaskő várának helyét jelölő emléktáblánál, tisztelegve az ősök emléke előtt.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük