Séta őseink útján

 

„Gyűjtsük össze és őrizzük emlékeinket, nehogy végleg elvesszenek, s
ezáltal is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, kétesebb a jövő.”

Ipolyi Arnold környékünkről származó híres tudós, besztercebányai majd nagyváradi püspök intelmeit megfogadva az elmúlt évben rendezvénysorozattal emlékeztünk Baglyaskő vára és az alatta lévő kis falu Baglyasalja első okleveles említésének 700 éves évfordulójára.
Az idén arra az eseményre emlékezünk, amikor a falu lakói a háborús események miatti zaklatások, a teljes pusztulás elkerülése végett otthagyták a vár alatti területet és a szomszédos völgybe, Baglyasalja mai helyére vándoroltak át és kezdtek új életet.
Baglyasalja Barátainak Köre és a Magyar Vöröskereszt baglyasaljai szervezete az elmúlt hét végén emlékprogram keretében a Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban Cs. Sebestyén Kálmán történész segítségével felidézték a 300 évvel ezelőtti eseményeket. Emlékfát ültettek az ősök tiszteletére, virágokat helyetek el a vár helyét jelölő emléktáblánál, átsétáltak a hegyen, imát mondtak a Bagylasalja határában lévő útszéli keresztnél, az első laposon – Katalinán – baráti beszélgetésen emléklappal köszöntötték az ősi Andó nevet viselő lakótársaikat.

A vasárnapi szentmisén Kiss Ernő főtisztelendő úr Jóisten áldását kérte az emlékezőkre, Baglyasalja mai lakóira, hogy teljesebb legyen a múlt, gazdagabb a jelen, biztosabb a jövő!

Fotó: Tarjányi Viktória

 További képek:

[nggallery id=115]

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük