Kiállítás megnyitó

Két fiatal – nagyszüleik révén baglyasaljai kötődésű – alkotó, Halász Noémi és Fűzi Réka képeiből nyílt kiállítás a Baglyaskő Idősek Otthona galériájában. A kiállítás naponta 8 óraés 18 óra között szabadon látogatható május 19-ig.

A tárlatot volt tanáruk, Földi Péter Kossuth-díjas, Príma Primisszima-díjas festőművész nyitotta meg, méltatva a tanítványok tehetségét, művészi kvalitásait.

A megnyitót a Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára, Somogyi Júlia fuvolaművész és tanítványai Goldmann Júlia, Nagy Dóra, Simon Dorina és Szabó Dorina fuvolajátéka tette igazán ünnepélyessé.

További képek:

[nggallery id=104]

Bemutatkozás

Halász Noémi


1986. február 3-án születtem Salgótarjánban. Itt jártam óvodába, és itt kezdtem el az általános iskola első osztályát is, a Jurij Gagarin Általános Iskolában. 1993-ban szüleimmel Egerbe költöztünk, ahol egy, a táncművészetet támogató iskolába írattak be. Ily módon az általános iskola második osztályától kezdve vált a művészet állandó részévé életemnek. Az iskola ( a Dr. Kemény Ferenc Általános Iskola) a sport fontosságára is nagy hangsúlyt fektetett. Egy magán tánciskolával karöltve a mozgásművészetet és az amatőr színjátszást is megpróbálta beilleszteni az oktatásába. Létrehoztak az évfolyamon belül egy tánctagozatos osztályt, akik hetente több alkalommal, órarendbe illesztetten tanultak klasszikus és modern balettet, jazz és show táncot, valamint lehetőségük volt a színjátszás alapjaival is ismerkedni. Ehhez az osztályhoz csatlakoztam a második évtől. Sajnos a kezdeményezés nem volt hosszú életű, a mi évfolyamunkon kívül, csak egy fiatalabb osztályt indítottak, és a mi csapatunk is szétesett 3-4 éven belül. Ennek ellenére nem hagytuk abba a táncolást, egy másik tánciskolában nagy eredményeket értünk el. Lehetőségünk nyílt részt venni számos országos versenyen, ahol rendszerint kiemelkedő teljesítményeket értünk el. Emellett állandó résztvevői voltunk az egri kulturális és színházi életnek: minden évben a mi előadásunk nyitotta vagy zárta az Egri Tavaszi Fesztvált, évad végén záróvizsgát tartottunk a Gárdonyi Géza Színházban és felléptünk minden nagyobb rendezvényen.
A tánc mellett hamarosan a képzőművészet is belépett életembe, mikor a gimnázium utolsó évében elkezdetem rajzszakkörre járni. Ennek eredményeként sikeresen felvételiztem az Eszterházy Károly Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakára. 2010 júniusában diplomáztam kiváló eredménnyel. Tanáraim voltak: Fajcsákné Balogh Erzsébet, Földi Péter, György István Csaba-Borgó, Pusztai Ágoston, Ványai Magdolna, Nagy T. Katalin, H. Szilasi Ágota, Molnár László, Balázs Péter. Jelenleg az Eszterházy Károly Főiskola, MA vizuális és környezetkultúra tanár szakon tanulok, Bukta Imre csoportvezető kezei alatt.

Csoportos kiállítások:
• Keresztény Ifjúsági Klub, Eger 2008. (Balogh Erzsébet csoportjának kiállítása)
• Rossz templom, Eger 2009. (végzősök kiállítása)
• Hallgatói Galéria, Eger 2011. (Bukta Imre mesterképzős csoportjának kiállítása, a Hallgatói Galéria-avató kiállítása)

Fűzi Réka

1986. január 21-én születtem Salgótarjánban. Már óvodás koromban feltűnt az óvónőknek a különféle rajzeszközök iránti vonzalmam, ami az évek múltával csak erősödött.
Általános iskolai tanulmányaim alatt számos rajzpályázatot nyertem, így nem volt kérdéses, hogy továbbtanulásom ilyen irányú középiskolában képzelem el. A gimnázium művészeti osztály adta lehetőségek mellett az egri főiskolán vettem különórákat, tudatosan készülve ezzel a rajztanári pályára. Harmadik és negyedik osztályban részt vettem a rajz OTDK versenyen, ahol mindkét évben a több száz jelentkező közül beválasztottak a döntőbe.
A sikeres érettségi vizsgát követően felvételt nyertem az egri Eszterházy Károly Főiskola rajz és vizuális kommunikáció szakára. A főiskolás évek alatt fokozatosan formálódott addigi stílusom, ami a 4. év végére ért be és találtam meg azt az irányt, amit a jövőben is szeretnék folytatni. Önmagam kutatásában nagyon sokat köszönhetek Földi Péter Kossuth – díjas festőművésznek, aki a négy év alatt végig támogatott és bíztatott arra, hogy ne adjam fel.
A munkáim témája régóta ábrázolásom középpontjában áll. A formavilág kialakulása egy egyszerű rajzból indult, ami mára egy igen elgondolkodtató ábrázolássá nőtte ki magát. A képek állandó szereplője egy kutya, az én kutyám Pöci.
A kezdeti egyszerű eb alak és a hétköznapi környezet folyamatosan mélyült el addig, hogy mai festményeim már a valóságtól igen elrugaszkodott, művészi „élethelyzetekben” jelenítik meg az állatot. Olyan világot teremtettem, amiben bátran kitudom nyilvánítani a véleményem a világról a társadalomról és az emberekről. Alkotásaim többsége olyan tükröt mutat az igazságról, ami nincs elferdítve. Sajnos a mai világban nem beszélünk a problémáinkról, az emberek inkább elfordulnak, mint, hogy segítsenek vagy segítséget kérjenek! Én így próbálok segíteni, hogy mindenki magába tudjon nézni és észre vegye saját magát! A kutya az embert személyesíti meg, ezáltal bárki beleképzelheti azt a személyt, akit szeretne, legyen az a szomszédja, barátja, főnöke vagy saját maga. Műalkotásaimban saját személyiségem egyre központibb szerepet játszik, morálja egyre erősebben nyomja rá a bélyegét. Minél többet festek, egyre mélyebbre hatolok a tudatomban és olyan dolgok törnek elő, amik által én is közelebb kerülök önmagamhoz. Minden képemet egy vázlat előzi meg, amit akkor készítek, amikor valamilyen impulzus ér, de maga a kép a vásznon kel életre és a tartalom munka közben válik egésszé. A formák és a színek fontos szerepet játszanak, hiszen a kép felületén önmagukat hozzák létre.
Ezek is sokat segítenek abban, hogy a néző még jobban áttudja érezni, a kép mondanivalóját és közelebb vigye az igazsághoz.
Bízom abban, hogy ezt a kettősséget a nézők is felfedezik festményeim mondanivalója mögött és hasonlóan jó vizuális élményt nyújtanak e képek számukra, mint amilyet nyújtott megalkotásuk számomra.

Csoportos Kiállítások:

– Joó János óvoda, Eger 2002 ( Képzőművészeti tagozat kiállítása)
– Iparművészeti Egyetem, Budapest 2003 ( OTDK Az első 50 helyezett munkái)
– Iparművészeti Múzeum, Budapest 2004 ( OTDK Az első 50 helyezett munkái)
– Rossz templom, Eger 2008 (Végzősök munkái )
– Képzőművészeti egyetem, Budapest 2009 (OKTV Döntősök munkái)
– Tinódi Sebestyén Általános Iskola, Eger 2010 ( Volt Diákok munkái)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük