Kiállítás

Kicsi színek, apró bimbók –

Egymás mellé tervezve,

Virágos ág keretébe

Művészi kéz hímzése.

 

Bejczy Károlyné „Csipkevarázs” című kiállításának megnyitójára 2019. június 20-án került sor a Baglyaskő Időskorúak Otthonában.

A kiállítás rendhagyónak tekinthető, mivel első alkalommal került sor olyan művészien elkészített alkotások megtekintésére melyek horgolással készültek.

Magdi néni a következőképp fogalmazta meg munkásságát: A kézimunkázás végig kísérte egész eddigi életemet. Iskolás sem voltam, mikor csuhéból, rongyból babát barkácsoltam kézügyességemnek köszönhetően. Nagymamámtól lestem el a varró öltéseket, melyekkel ruhácskákat varrtam. Később a hímzés öltés-technikák sokaságát is elsajátítottam.

A bátyámtól tanultam meg két és öt tűvel kötni. Nagyon sok viselet kiegészítőt kötöttem, köszönhetően kreativitásomnak. Örült a lelkem, ha egy hasznos tárgy elkészült.

Bejczy Emőke megnyitóbeszédében méltatta Bejczy Károlyné / Magdika/ pedagógusi pályafutását. A régi és új kézműves technikák közül nagyon sokat megismert, műveli ma is és tudatosan, önképzéssel fejlesztette magát. Tanítványait sok mindenre megtanította, akik szerették és élvezték azt, amire megtanította őket. Nem tartja magát művésznek, csak hobbiból kézimunkázónak, viszont ez az alkotómunka tette és teszi szebbé, varázslatosabbá jelenleg hétköznapjait.

Mi is a horgolás?

Eredetéről csak teóriák vannak és ezek közül a legelterjedtebb nézet szerint, Kínából származik, de ismert volt Törökországban, Indiában, Perzsiában és Észak-Amerikában, majd az 1700-as évek táján jutott el Európába. Eredetileg egy kifeszített vászon alatt vezették el a cérnát, melyet egy horgas tűvel húztak át az anyagon. A tűt újra beszúrták az anyagba és még egy hurkot húztak fel, melyet az előzőn átvezettek, ezzel láncszemet képezve. A 18. században a vásznat elhagyva „levegőben” készítettek hurkot. A későbbiek során elkezdődött a horgolás gyors ütemű fejlődése. A technika nevét a horgas végű tű a „horgolótű” adta amivel, a fonalakkal hurkokat, azaz láncszemeket lehet készíteni.

Napjainkban számos tárgyat készítenek horgolásos technikával különböző minőségű és vastagságú alapanyagból.

A megnyitót a Kantata Domine együttes színvonalas előadása tette hangulatossá.

 

A Baglyasaljai Baráti Kör nevében:

                                        Décsey Ferencné

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”280″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavetítés]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük