Kiállítás

„ A szépség teremt művészetet”

Fancsik Deák Ibolya alkotó kiállítása

 „Csak az erős ember ismeri a szeretetet, csak a szeretet érti meg a szépséget, csak a szépség teremt művészetet.”

/Richard Wagner/

Saját érzésvilágát és hitvallását tükröző idézet részletét választotta kiállításának mottójaként az alkotó, akinek műveit 2018.október 25-én láthattuk a Gondviselés Háza – Baglyaskő Időskorúak Otthonának kiállító helységében. A megnyitón több Salgótarjáni civilszervezet, az otthon lakói, művészek, barátok és érdeklődők szép számmal vettek részt. A rendezvény moderátora Losonczy Ildikó volt.

Holecz Istvánné igazgatóasszony köszöntője után a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde

Baglyasi Tagóvodájának óvodásai kis műsorral köszöntötték az alkotót.

Szenográdi Végh Erzsébet megnyitójában felelevenítette Ibolya munkásságát az azt meghatározó élményeket, tapasztalatokat és képi világának megjelenítésének különböző formáit.

Már gyermekkorában érdeklődött a vizuális művészetek iránt és nővére ösztönzésére a későbbiek folyam mélyrehatóbban kezdett foglalkozni belső világának képi megjelenítésével.

Ibolya óvodapedagógusként dolgozott nyugdíjazásáig.

Településünkhöz való kötödését mutatja, hogy több évig a baglyasi óvodában dolgozott ahol a gyerekeket megismertette a művészet világával és a különböző vizuális technikákkal. Az intézmény vezetője Báti Jánosné segítette és ösztönözte ismeretei kiszélesítésében.

Munkája mellett folyamatosan ismerkedett meg az alkotás lehetőségeivel és hamarosan már láthattuk tűzzománc képeit. Az SVT-Wamsler-rel aktív kapcsolatot alakított ki. Folyamatosan látogatta gyár kultúrházában szervezett zománc szakköri foglalkozásokat és nyaranta alkotótáborokat szervezett a technikai ismeretek kiszélesítése érdekében.  A közös alkotó tevékenység az alkotótársak segítsége nagy lendületet adott művészi fejlődésére és ennek következtében más technikák iránt is érdeklődött. Tűzzománcokat, linómetszeteket, monotípiákat és montázsokat készít.

Amatőr, expresszív képzőművésznek vallja magát, élményeit, gondolatait közvetít műveiben. Többféle technikát alkalmaz az alkotások elkészítése során. Témáiban főként a természet szeretetét, tiszteletét jeleníti meg, melyet felmenőitől örökölt.

Tanárai: Salgótarjánban: Mustó János, Czinke Ferenc.

Kecskeméten az óvónőképzőben: Báron László, Sánta Magdolna, Szappanos István.

Számtalan csoportos és önálló kiállításon vett részt. ( Szécsényi őszi tárlat, Balassi Bálint Asztaltársaság, Amatőr Átrium kiállításai, Országos Eszencia Tárlat)

Képei eljutottak a megye és az ország több városába, és országunk határain túlra is.

Tagja a Balassi Bálint Asztaltársaságnak, a Kohász Képzőművészek Körének, a Karancsaljai Képző és Kézműves Körnek, a David Artsnak és a Jancsó Arts Galériának.

2008-ban díjazták az Amatőr Atrium pályázatán és Príma Díjra jelölték Nógrád megyében, Valamint, 2016-ban Alkotói Nívódíjat kapott.

  1. március 25-én nagy megtiszteltetés érte mikor az „Ölelés” című tűzzománc képéért Budapesten az Unio Gallery Biennáláján a Bronz fokozat III. Díját adományozták.

A Baglyasalja Barátainak Köre nevében Kovács Lászlóné elnök méltatta a kiállítást és a bemutatott művek megtekintése után kötetlen beszélgetésre hívta meg a kedves vendégeket.

Décsey Ferencné

Képeket készítette: P. Tóth László

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”271″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavetítés]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük