Művészek és mecénások Salgótarjánban

„Jövőnk a tét, küldetésünk a jelen építése, a múlt értékeinek megmentése, megismertetése” mottó jegyében rendeztek szakmai napot – alkotók, támogatók és szakemberek részvételével – a Dornyay Béla Múzeumban az elmúlt hét csütörtökén. A bevezető előadást, városunk polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda országgyűlési képviselő tartotta. Köszöntötte a tanácskozás résztvevőit dr. Varga Lajos a Váci Egyházmegye segédpüspöke.

Az 1922-1945-ös időszakot H. Szilasi Ágota művészettörténész mutatta be. Kapcsolódott hozzá Kovács Balázs Ybl-díjas építész, Bóna Kovács Károly fia.

A háború utáni időszakot „Állam és mecenatúra” címmel K. Peák Ildikó művészettörténész elemezte, kiegészítést Győrffy Dezső építőmérnök, volt tanácselnök-helyettes mondott.

A rendszerváltás utáni időszakról Shah Gabriella művészettörténész tartott előadást. Felkért hozzászóló Orbán György János, képzőművész, a Balassi Bálint Asztaltársaság elnöke, az alkotók nevében feltette ki nézeteit. A tanácskozást dr. Szirácsik Éva múzeumigazgató vezette. Közreműködött a Cantabile Kamarakórus.

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük