Kiállítás

„Színek és évek”

 

Telekné Tőzsér Irén kiállítása

A napokban tekinthetjük meg Telekné Tőzsér Irén amatőr festőművész képeit a M.M.Sz.Sz. Gondviselők Háza – Baglyaskő Időskorúak Otthonának kiállító galériájában. A kiállítás megnyitójára 2019. április 25-én került sor.

A megnyitón több civilszervezet, Salgótarján önkormányzatának képviselője Homoga László területi képviselő, az otthon lakói, művészek, barátok és érdeklődők szép számmal vettek részt. A rendezvény moderátora Losonczy Ildikó galériavezető volt.

Dukai Regina: Festeni jó c. verse után a Trilla Trió bevezető előadását hallhatták meg a vendégek.

Kovács Lászlóné a Baglyasalja Barátainak Körének elnök asszonya köszöntötte a jelenlévőket kifejtette, hogy ez a kiállítás jubileumi mivel a 70. alkalommal lehet valamilyen művész alkotásait megtekinteni.

Losonczy Ildikó megnyitójában méltatta Irénke pályafutását, fejlődését, aki autodidakta módon sajátította el a festészet fortélyait és már több mint egy évtizede tagja a Kohász képzőművészek körének.

Pályafutását valójában csak nyugdíjas éveiben kezdte el Karancsalján, Bácskai Zsuzsa igazgató és rajztanár vezetésével. Több társával a 2004-ben alakult kézműves körben ismerkedett meg különböző művészeti technikákkal. A csuhézás, zománcfestés, kerámiakészítés mellett az olajfestést is kipróbálta. Ismerkedett az anyag lehetőségeivel, színekkel és a gyakorlati tevékenység lassan kiszélesedett az elméletre a szakirodalmak tanulmányozásra. Eleinte kis képekkel próbálkozott melyek egyszerű tájkép-részletek voltak. Későbbi képei már bátrabbak és nagyobb méretűek lettek. Képei témái főleg tájkép, falusi házak, régi épületek, de szereti a csendéletet, a paraszti Enteriőröket is. Feltűnő, hogy sok képe kisméretű, de a kompozíció zártságai miatt mégis némelyik nagyobb méretet sejtet, ha például fotón vagy nagyobb képernyőn szemlélnénk. Ez abból adódik, hogy nem alkalmaz sok részletet, a képi elemek egyszerűek, néha csak egy ablak, egy kapu, a tájképen néhány fa, egy ház, utcácskát templommal jelennek meg a képeken. Színei nem harsányak, inkább visszafogottak.

Az olaj mellett újabban az akvarell festészettel is kiszélesedett festői palettája.

Akvarelljei figyelemreméltóan üdék, frissek. Bravúros, könnyed ecsetkezelésűek. Témái egyszerűek, a közvetlen természeti környezet megjelenítőek. Virágainak megjelenítésével az évszakok hangulatát adja vissza számunkra.

Ezen hangulatot megragadva hallhattuk újra a Trilla Trió, két dalát.

Kovács Lászlóné méltatta a kiállítást és zárásként kötetlen beszélgetésre hívta meg a kedves vendégeket.

Köszönjük Irénkének, hogy megtisztelte képeivel a galériát és sok sikert kívánunk neki a továbbiakban.

Décsey Ferencné

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”279″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavetítés]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük