Asztaltársaság

Ez év első hónapjában is találkoztak az Asztaltársaság tagjai megbeszélni az előző év munkáját, tapasztalatait és az aktuális feladatokat.

Előző nap egy sajnálatos esemény történt, amely mindannyiunkat megrendített, eltávozott örökre közűlünk egyik – mindenki által tisztelt – tagunk, HORVÁTH LÁSZLÓ.

Cserháti József az Asztaltársaság Elnöke idézett Horváth Laci írásából, melyet a „Vár alatt, bánya fölött” c. településtörténeti könyv előszavában írt. Hosszasan emlékezett róla Gyimesi Tibor is, aki éveken át közeli munkatársa volt.

Majd Mocsári Zoltán versével színesítette a délutánt.

Mindenkit meglepett Háromné Hídvégi Andrea Prakfalvi Péter könyvének bemutatásával (Címe: Salgótarján egykori fürdői és vízellátásuk 1916-1965-ig) illetve egy térkép vetítésével, melyből kiderült, hogy Baglyasaljának két strandja is volt.

Cserháti József beszámolt az előző év munkájáról, úgy értékelte a megalakulástól számított két évet, hogy nem volt hiábavaló megalakítani az Asztaltársaságot, ezt a kis közösséget. Hiszen amit vállaltak azt teljesítették, sőt magasan túlteljesítették. Ahogyan mondta: „Egy évvel ezelőtt Három Bélával együtt mertünk nagyot álmodni! Eldöntöttük, hogy méltó emléket állítunk Baglyasalja bányászatának és hősi halottainak. Voltak, akik felelőtlen vállalkozásnak tekintették. Mi azonban nem adtuk fel, szerencsére sok ember mellénk állt  pénz adománnyal, társadalmi munkával és eszközökkel. Az Asztaltársaság tagjai pedig szívvel-lélekkel támogatták az elképzelésünket, nemcsak munkájukkal, hanem egyesek anyagi támogatással is, példát mutatva ezzel a fiatalabb korosztálynak. Meg kell említenem azt a bányász szolidaritást is amit a város és az ország több területéről, Putnoktól a Dunántúlig kaptunk.

Mindazoknak, akik ebben részt vettek, nem győzzük eléggé megköszönni önzetlen segítségüket! S amire a legbüszkébb vagyok, az, hogy ilyen mértékű társadalmi összefogást nem tapasztaltam egy jó ügy érdekében Baglyasalján, csak a képviselőségem idején, a sportpálya lelátójának megépítésénél. Pedig jó szívvel, örömmel venném, ha bármelyik civilszervezet – pártcsatározás helyett –  hasonló színvonalú és hasznosságú dolgot hozna létre!” Fejezte be ezzel gondolatait az Asztaltársaság elnöke.

Ezt követően Cserháti József bejelentette lemondását az Asztaltársaság Elnöki tisztségéről, a februári összejövetelen választás következik.

Cs.Jné

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük